palotasito


A Palotási-tó halállománya

csukaAz utóbbi években a Palotási tavon kifogott halak súlyuk miatt sokszor szerepeltek az országos rekordlistákon. Ez is azt mutatja, hogy érdemes meglátogatni a tavat a horgászat szerelmeseinek. A rekordok híre külföldre is eljut, ezért a tó környékén egyre gyakrabban tűnnek fel német, osztrák, szlovák, s más külföldi horgászok is. A tavat gondozó Horgászegyesület kiemelt figyelmet fordít a tó halállományának minőségére és pótlására, a haltelepítések rendszerességére, így évente 150 - 300 mázsa hal kerül a vízbe.

harcsaA tó halállománya rendkívül gazdag, ami különösen alkalmassá teszi a sport és hobby horgászatra. Az egyes fajok között megtalálhatóak a pontyok, amurok, busák és keszegfélék. A ragadozóhalak közül a horgászok gyakran fognak süllőt, csukát, balin-t és harcsát. A harcsák átlag feletti számban élnek a tóban és az eddigi legnagyobb fogás 95 kg-t nyomott. A horgászok többsége pontyra utazik és főleg kukoricával, pufival, puffasztott rizzsel, csontival, gilisztával próbálja a pontyokat horogvégre keríteni. Az eddigi legnagyobb kifogott ponty súlya a 30 kg-t is meghaladta. A szerencsés horgászok nem egyszer fogtak már a Palotási tavon 30-40 kg-os busát, 20-30 kg-os amurt és 10 kg-nál is nehezebb csukát. Előfordult itt óriásnak számító 5-6 kg-os balin, sőt a keszegek és a kárászok súlya is elérheti a 2-3 kg-ot.

teknosA víztározó jórészt betelepített halfaunája mellett, a patakban ritka halak is megtalálhatók, így a védett vágócsík és szivárványos ökle (Forintos). A tó és a patak a környék kétéltűinek nagyon fontos szaporodó helye, tavasszal a zöld és barna varangyok ezrei keresik fel. A tározó természetvédelmi értékét növeli, hogy a ritka mocsári teknősnek is élőhelyet biztosít.

pontyA tavat gondozó egyesület több intézkedést is hozott már a színvonalas horgászélmény biztosítása és a halállomány védelme érdekében. Így pl. 2002.január 1-től ponty súlykorlátozás lépett életbe a törzsállomány védelmében, amelynek eredményeként a 8 kg-nál nagyobb vagy jellel ellátott egyedeket a kifogás után azonnal vissza kell helyezni kíméletes módon. Amennyiben a súlykorlátozással vagy jellel védett hal sérül vagy elpusztul, akkor halvédelmi bírságot kell fizetni. A további tilalmakról a kihelyezett táblákon kaphatnak információkat a horgászok.